Če si želite na vašem vrtu več udobja, potem so pergole zagotovo najboljša rešitev. Gre za enega najstarejših vrst senčil, ki je bil sprva izdelan iz lesa, z razvojem materialov, pa so danes najpogosteje iz aluminija. Zanje velja, da so izjemno vzdržljive in odporne.

Ne glede na to, iz kakšnega materiala so pergole, gre v vsakem primeru za samostoječo konstrukcijo, ki jo lahko postavite kamorkoli na vrtu. Lahko pa se odločite tudi za vpetje v steno in si na ta način podaljšate svoj bivalni prostor.

Kaj so pergole in zakaj se morate odločiti za njihovo postavitev na vašem vrtu?

 

Različne pergole nudijo najboljšo zaščito pred različnimi vremenskimi vplivi

Čeprav so si pergole v svoji zasnovi zelo podobne, pa se kljub temu med seboj razlikujejo tako po obliki, kot tudi v svoji funkcionalnosti. Glavni razlog za to je, da poznamo različne vrste pergol, ki nam ponujajo različno udobje.

Za aluminijaste pergole velja, da so zelo odporne in imajo dolgo življenjsko dobo. Njihovo nadgradnjo zagotovo predstavljajo lamelne pergole, pri katerih s pomočjo pomičnih lamel streho po potrebi zapiramo oziroma odpiramo. Še en razred višje predstavljajo bioklimatske pergole z vrtljivimi lamelami, ki nudijo najvišjo raven udobja.

 

Katere so ključne prednosti pergol, na katere morate biti pozorni?

Če še vedno dvomite o tem, ali so pergole prava izbira za vaš vrt, naj vam pojasnimo nekaj razlogov, zakaj se jih splača izbrati. Kot smo že zapisali, gre za konstrukcijo, ki ni samo senčilo, ampak vam nudi uživanje na terasi v vseh letnih časih in različnih vremenskih razmerah.

Če postavite pergolo tik ob svoj bivalni prostor, ga s tem zelo preprosto povečate. To pa je odličen način, da se vam odprejo popolnoma nove možnosti razvajanja v naravi. Glede na to, da so pergole danes estetsko dovršene, odlično popestrijo zunanjo ureditev vašega vrta hkrati pa pomenijo dodano vrednost k vsaki nepremičnini.