Tehnološki eksperti

Kristjan Pečanac

Hekovnik

Kristjan Pečanac je podjetnik, coach in tehnološki ekspert, ki je skozi kariero zgradil visokotehnološko podjetje in zanj, kot eden prvih Slovencev, prejel milijonsko investicijo iz Silicijeve doline. Danes gradi skupnost visokotehnoloških start up podjetij s področja ICT in jim pomaga priti do investicije.

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

Barbara S. Podlesnik

Barbara S. Podlesnik je diplomirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in v okviru specialističnega izobraževanja pri Slovenskem inštitutu za revizijo pridobila naziv Preizkušeni računovodja. V Tehnološkem parku Ljubljana d.o.o. se ukvarja s svetovanjem na področjih poslovnih financ, sodeluje pri strategiji razvoja podjetja in pri pridobivanju financiranja za rast podjetja.

Poslovno kariero je začela leta 1999 v podjetju Smart Svetovanje, kjer je sodelovala pri R&R projektih in pripravljala idejne projekte in poslovne načrte za razvojne ICT projekte. Poslovno pot je nadaljevala v podjetju Smart Com na področjih strateškega in operativnega načrtovanja ter uvajanja interne revizije in priprave letnih poročil. Leta 2004 je prevzela mesto direktorice v Smart Inkubatorju, zasebnem podjetniškem inkubatorju, kjer je poleg vodstvenih nalog pokrivala tudi področja podjetniškega svetovanja in izobraževanja s področja ekonomike in financ, poslovnih ter finančnih načrtov. Hkrati je bila prokuristka in vodja financ v podjetju DSC. Leta 2010 se je vnovič zaposlila v Smart Comu na področju vodenja in organizacije dela razvojnih projektov ter prijav R&R projektov na evropske razpise za sofinanciranje razvoja.

Poslovno sfero nenehno prepleta z umetniško – z izdelovanjem unikatne keramike, izobraževalnimi delavnicami ustvarjanja z glino, iskanjem priložnosti za skupne umetniške projekte. Kot ustvarjalka unikatne keramike je sodelovala na številnih domačih in tujih razstavah in je dobitnica več nagrad, najodmevnejša je Velika odkupna nagrada na piranskem Extempore 2010.

 

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

Borut Potočnik

BPMC d.o.o.

Borutove poklicne izkušnje temeljjo predvsem na upravljanju, poslovnem svetovanju in mentorstvu. Za seboj ima več kot 200 projektov vezanih tako na start up podjetja kot podjetja v rasti.  
V večini projektov se osredotoča na definiranje poslovnega modela. Glavna kompetenca je odkriti in odpraviti najšibkejšo točko v podjetju - pomagati podjetju pri preboju in rasti. 

Je aktiven mentor v vseh visokotehnoloških panogah.
 
 

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

dr. Matej Penca

Horizonte Venture Management GmbH

Dr. Matej Penca je partner in vodja pisarne Horizonte Venture Management v Ljubljani od leta 1994. Dr. Penca je doktoriral na področju kemije na Univerzi v Ljubljani. Pred vstopom v Horizonte je bil izredni profesor na Univerzi v Ljubljani in gostujoči profesor na ameriški National Institutes of Health (NIH). Bil je tudi vodilni raziskovalec več projektov, financiranih s strani Skupnosti za raziskave slovenskega in ZDA-YU Skupnega odbora. Kasneje je bil direktor oddelka za informatiko na Smeltu in svetovalec na Ministrstvu za znanost in tehnologijo pri vladi RS.

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

Gregor Pipan

XLAB d.o.o.

V letu 2001 je ustanovil podjetje XLAB in leta 2003 raziskovalno skupino XLAB Research, ki jo od leta 2005 tudi vodi. Raziskovalna skupina uspešno sodeluje v nacionalnih in mednarodnih raziskovalno razvojnih projektih. Gregor Pipan je organizacijsko ali znanstveno vodil ekipe na devetih nacionalnih raziskovalnih projektih, štirih projektih 6.OP in sedmih projektih 7.OP. V letih 2001-2010 je kot raziskovalec sodeloval na številnih raziskovalnih projektih s področja porazdeljenih sistemov (DeDiSys, XtreemOS, SLA@SOI, Contrail ipd.). Njegovo znanstveno delovanje v teh projektih je bilo usmerjeno predvsem v porazdeljeno iskanje in nadzor virov ter arhitekturo porazdeljenih sistemov. Med pomembnejše raziskovalne dosežke šteje zasnovo in prototipno implementacijo storitvenega vodila DIXI v projektu XtreemOS in zasnovo lokacijsko zavednega prekrivnega omrežja. Sodeloval je tudi pri zasnovi in izvedbi storitev imenika in iskalnika virov ter registra storitev. Med letoma 2005 in 2010 je raziskoval področje iskanja virov v velikih porazdeljenih sistemih s pomočjo geometrijskih algoritmov. Razvil je algoritem gradnje v evklidski prostor vpetega drevesa, ki omogoča minimizacijo skupne dolžine povezav pri omejenem radiju drevesa, in hevristiko za gradnjo najmanj utežene triangulacije, ki omogoča učinkovito porazdeljeno izvedbo takšne triangulacije. Od leta 2008 se ukvarja s problemi povezanimi z računalništvom v oblaku. Tu ga predvsem zanima področje hibridnih arhitektur in vmesnikov ter podpora mobilnim uporabnikom in storitvam.

 

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

Jan Pinterič

Jan Pinterič je član uprave Združenja YES, ki v Sloveniji združuje 160 posameznikov, ki so na svojem področju delovanja dosegli vidne dosežke. Združenje YES je bilo ustanovljeno z namenom, da poveže generacijo mladih in talentiranih posameznikov iz različnih področij delovanja, z namenom ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega okolja v katerem bodo mladi lahko neomejeno uresničevali svoj potencial. Od leta 2006 je Združenje YES aktivno tudi v mednarodnem okolju in preko mreže partnerskih in lastnih organizacij omogoča druženje s podjetniki, gospodarstveniki in drugimi izstopajočimi mladimi posamezniki iz vse Evrope. Združenje YES ima tako željo postati vodilna mreža mlajših uspešnih posameznikov na področju širše regije v JV Evropi. Jan Pinterič je tudi lastnik in član uprave družbe G.L. d.d. in izvršni direktor podjetja DOT.

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

Jana Petkovšek Štakul

Dnevnik

Jana Petkovšek je diplomirana novinarka. Prve izkušnje si  je kot študentka nabirala na nacionalni televiziji in utrjevala temelje teleteksta, tiskan medij pa je spoznavala skozi dela na Republiki, od leta 1998 pa dela na Dnevniku. Bila je urednica dopisništva in Ljubljane. Je urednica rubrike Zaposlitev&Kariera  ter rubrike Gazela. Sodeluje v projektu Zlata nit in Gazela ter drugih dogodkih. Leta 2008 je prejela priznanje InCo gibanja za inovativno novinarstvo. Aktivna je na številnih področjih razvoja družbene odgovornosti, o kateri redno objavlja prispevke ter tako ustvarja razumevanje in krepi zavedanje za več družbene odgovornosti v Sloveniji. Članke objavlja tako v tiskani, kot tudi v elektronski izdaji, sodeluje pa v dogodkih tudi izven zahtev svoje novinarske hiše.

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

Jasna Petan

Jasna Petan, MBA, s svojimi dolgoletnimi in bogatimi interdisciplinarnimi izkušnjami na področju marketinga, upravljanja blagovnih znamk ter modnega dizajna dobro ve, kaj je tisto, kar zares prepriča končnega uporabnika. Strateško vodenje GDS, ki iz faze uvajanja prehaja v fazo rasti življenjskega ciklusa, ji je tako pisano na kožo, občutek za izvirnost designa ter priložnost vodenja vrhunskega kreativnega tima pa k temu samo še doda svoje. Vedno znova presenečati in navduševati z novimi in izvirnimi dizajni je namreč življenjski stil in poslovna filozofija zaposlenih v GDS.

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

Jugoslav Petković

Jugoslav Petković je podjetnik in internetni veteran, ki je svojo podjetniško pot začel pri 16 letih, podjetje pa odprl pri 18 letih. Je soustanovitelj največje slovenske spletne trgovine mimovrste=) in Domence oz. D.labs, kjer najboljši strokovnjaki naročnikom pomagajo razvijati posel na internetu.

Med letoma 2006 in 2011 je deloval kot direktor obeh podjetij, ki sta v tem času zrasli s 5 milijonov € prodaje in 35 zaposlenih na več kot 20 milijonov € in preko 100 zaposlenih. Podjetji sta prejeli tudi številna priznanja, med drugim sta bili finalist Zlate niti za najboljše delodajalce, bronasta Gazela ter Družini prijazno podjetje. Podjetje mimovrste=) je v letu 2011 prejelo investicijo tujega strateškega partnerja v višini 3 milijone € za mednarodno širitev.

Jugoslav v zadnjem času z nasveti in mentorstvom pomaga številnim slovenskim startupom in aktivno pomaga graditi in izboljševati ekosistem za nastanek in razvoj mladih podjetij. Njegova specialnost je razvoj produktov za končne kupce. Je tudi aktiven mentor v angleškem pospeševalniku Seedcamp, deluje kot poslovni angel, veliko prostega časa pa posveča kulinariki.

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

Jure Poljšak

Abanka Vipa d.d.

Jure Poljšak je samostojni svetovalec za podjetniške finance v Abanki Vipi d.d. in prokurist družbe Analožbe d.o.o. V svoji karieri je v okviru različnih funkcij vodil oz. sodeloval pri številnih projektih domačih in tujih podjetij ter bank na naslednjih področjih:
• Prevzemi in združitve (M&A)
• Tvegani in zasebni kapital
• Prestrukturiranje
• Strukturiranje različnih transakcij (izdaja obveznic in delnic, projektno financiranje, debt-to-equity, alternativne oblike investicij) 
• Upravljanje s tveganji in finančno načrtovanje

Je tudi avtor številnih člankov v domačih in mednarodnih strokovnih revijah.

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

Matjaž Peterka

Matjaž Peterka je vodja laboratorija za bioanalitiko v Cobik-u. V podjetju koordinira delo za razvoj novih aplikacij bakteriofagov proti človeškim, živalskim in rastlinskim patogenim bakterijam. Doktoriral je iz mikrobiologije na Univerzi v Ljubljani. Po končanem doktorskem študiju se je najprej pridružil podjetju BIA Separations, kjer je deloval 10 let kot raziskovalec, projektni manager in vodja oddelka. Njegove raziskave so objavljene v številnih člankih in poglavjih v knjigah na področju mikrobiologije in biotehnologije.

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja

Poslovni rockstarji

Miroslav Pikovnik

UNIJA računovodska hiša d.d.

Miroslav Pikovnik je lastnik in predsednik uprave družbe UNIJA računovodska hiša d.d. S svojimi dolgoletnimi izkušnjami s področja podjetništva in vodenja podjetij, obiskovalcem pripravlja vsebine različnih tematik. Je tudi član upravnega odbora Združenja računovodskih servisov. Prav tako ima tudi vlogo zakonitega zastopnika ustanovitelja inštituta za računovodstvo.

Največji dosežek
Največja napaka
Vloga v ekosistemu
Ekspertna znanja